​For første gang ble det arragert et oppdretterseminar ved Nasjonalt senter for nordlandshest/lyngshest. Programmet var varierende og tettpakket i to dager. Faglært hovslager Magnus Valberg startet lørdagen med et foredrag om hovpleie. Her fikk deltakerne en innføring i hoven og viktigheten av oppfølging også hos føll og unghest. Magnus har fast hovslagertunus hos NSNL ca hver 7 uke. Professor Nils Ivar Dolvik fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet holdt foredrag om hesens helse. Her kom han inn på blant annet forfangenhet og patellaopphakning. Veterinær Johanna Schneider fra Målselvet snakket om tannhelse før Dr. Siri Furre fra Norsk Hestesenter viste til forskning og tall i forhold til fruktbarhet, slektskap og farger. Deltakerne fikk også et innblikk i Mirakels liv så langt fra eier Ida-Kristine Liland Ouren. Mirakel ble født ved hjelp av keisersnitt og er oppvokst uten mor. Oppdretttere er viktig, og Inger Sofie Andreassen har avlet i 30 år. Hun fortalte sin historie og hvordan hun tenker i planleggingen av sin stamme.

Ingrid Sponheim har vært en del av avlsutvalget som har jobbet med den nye avlsplanen. Hun presenterte avlsplanen i grove trekk og fortalte om arbeidet som er gjort i forkant av det ferdige produktet. Eksteriørdommer Inger Gåre og Gunn M. Grønås hadde et innlegg om eksteriør, tilbakemeldlingene fra en del av deltakerne var at de ønsker mer av det temaet. 

Et av prosjektene NSNL og Landslaget har er ungheststasjon. Forprosjektet ble gjennomført blant annet hos Stall Kjærnes, deres erfaringer fra prosjektet ble presentert av Inger Gåre. SIlje Marie Fagertun Kristiansen er oppdretter av Norsk varmblods ridehest og hun avlet i 2017 føllet som ble beste dressurføll på Eliteskuen. Silje fortalte om sitt oppdrett, hva hun ser etter i valg av hopper og hingster, resultatet er en oppdretter i norgestoppen fra Bardu. 

Avslutningsvis var temaet trening av unghest presentert av Ridelærer III Elin Sørensen. Hun har lang erfaring i arbeid med unghest og nordlandshest/lyngshest. Her fikk tilhørerne masse nyttige tips til arbeid med unghest og valg av egnet hest til ulike oppgaver.

NSNL takker alle foredragsholdere og deltakere for et hyggelig og faglig godt seminar.